PIC Programlama – 1: Girizgah

Yol haritamız, karanlıkta kılavuzumuz demiştik. Donanım altyapısının tahsisinden sonra, kaya misali bir gömülü c altyapısı oluşturmuştuk. Bu sert altyapının ardından yol haritamızda sözünü ettiğimiz ilk yazı dizisi nihayetinde başlıyor. Hobi elektroniğinde yeri çok başka olan Microchip PIC mikrodenetleyicilerini nasıl kulumuz kölemiz yaparız, ne yapar ne eder de bu mikrokontrolörün suyunu sıkarız ona değinmeye çalışacağım.

Tüm bu planlar yol haritamızda belirttiğimiz stratejik bir yolun parçası tabi ki. Gömülü sistemlere adım atan çoğu kimse aynı kırıcı mevzudan şikayetçi; nereden başlayıp nereye gideceğini bilememekten… Sırf bu bağlamda bile yol haritamızın değerli olduğunu düşünüyorum. Konuları kompleks hale getirmeden anlatmanın yollarını bulamazsak eğer, kompleks sistemleri anlamamız mümkün olamayacak. 8-bitlik popüler bir mikrodenetleyici bu sebeple başlamak için iyi bir adım olacak 🙂 Bu sayede sonraki adımlarımızı da çok sağlam atma şansına sahip olacağız.

Kulağa çok kötü gelmiyor da bilader niye böyle bir şey yapıyoruz diyenler olmuştur. Amaç, gömülü sistemler dünyasına ayakları yere basan bir giriş yapmak. Bir eve girerken, duvardan geçmeye çalışmak her zaman iyi bir fikir olmayabilir, ancak bunun farkına varmamız için kapı, pencere gibi temel alternatifleri bilmemiz gerekir. Bu amaçla basit bir mikrodenetleyici üzerinde detaylı bir bilgi seti inşa edip sonraki basamaklara tırmanıyor olacağız. Bu süreç içerisinde yine her zamanki gibi türlü türlü ibretler ve komiklikler şakalar ile karşılaşacağız.

Bu kapsamda Microchip firmasının 3 farklı ürünü üzerinden gideceğiz. PIC16F84A, PIC16F628A ve PIC16F877A. Neden bu serileri seçiyoruz? Çünkü hobi elektroniği camiasında en çok kullanılan ürünler bunlar. Ayrıca vermek istediğim mesajları düşününce, bu serilerin işimizi gayet tertemiz göreceğini düşünüyorum. Bu sebepledir ki bu üç civciv ile başlayacağız yolculuğumuza.Haydi hayırlısı artık 🙂

Bu yolculuğumuzda elle tutulur neler ile karşılaşacağız diye soracak olursanız şöyle bir liste yapmak mümkün olacaktır diye düşünüyorum.

  • Temel anlamda mikrokontrolör kullanımını anlamak
  • Mikrokontrolör’ün veri kağıdını (datasheet) güzelce okumayı öğrenmek
  • Mikrokontrolörün çevresellerini (peripheral) modellemeyi ve kullanmayı öğrenmek (çok önemli)
  • Sensör modellemeyi ve kullanmayı öğrenmek
  • 8 bitlik bir mikrokontrolör üzerinde neler yapılabileceğini ve neler yapılamayacağını görmek
  • Kütüphaneleri kullanıp, onlara bağımlı olmamayı öğrenmek
  • Donanım bağımsız kodlama yapmayı öğrenmek
  • Mikrokontrolörlerde hata ayıklama yöntemlerini öğrenmek
  • Mikrokontrolörün nasıl çalıştığını öğrenmek
  • Karışık sinyal devre tasarımı hakkında pratikler görmek
  • Hayata dokunan, onu yumruklayan işler yapmak

Bu bağlamda standard PIC programlama yazılarından epeyce farklı şeyler göreceğinizin garantisini veriyorum. Umuyorum ülkemizde, bu konular ile ilgilenmek isteyen kimselere faydalı olacak bir yazı dizisi olur. Gerek ilgi duyan kimselerin bu alanlara yönlendirilmesi, gerek bu alanda çalışan kişilerin bilgi birikimine bir nebze olsun katkıda bulunulması hedefleriyle bu yazıyı büyük bir motivasyonla sürdürüyor olacağım 🙂

PIC deyip küçümsemeyiniz, es geçmeyiniz efem. Zira buradan da edineceğimiz bir şeyler muhakkak vardır bakış açısı, bu güne kadar kimseye zarar getirmemiştir 🙂 Ayrıca yalnızca öğrenecek şeyleri olduğunu kabul edenler, kestirmesi olmayan uzun yolların sonunu görebilirler diye düşünüyorum. Bu vesileyle ben de zamanları boşa harcamayacak şekilde yazmayı sürdüreceğim 🙂 Bu süreçten büyük keyif alacağımı hissediyorum.

Dilerim ki sizler için de eğlenceli olur.

NOT: Yazı dizisi’nin ikinci yazısı “Merhaba PIC16” 7 Mart Cumartesi yayınlanacak.

Yazıları beğendiyseniz eğer,  faydalanabilecek arkadaşlarınızla da paylaşabilirseniz sevinirim.

Şimdi devam…

Önceki Sayfa   Sonraki Sayfa

Leave a Reply