Stockholm Gezi Rehberi

Merhabalar,

Bu blogu açtığımdan beri yazdığım yazılar hep teknik içerikli oldu. Bunlar devam edecek ancak, sosyal içerikli bazı paylaşımlar da olacak. Umuyorum ki bu Stockholm Gezi Rehberi’nden faydalanacaklar olur.

Öncelikle en tatsız kısımdan başlayayım. Stockholmde euro geçmiyor. Para birimleri SEK. Ama tek kuruş nakit olmaksızın her şeyi yapmak mümkün. Çünkü en küçük dükkanından otobüsüne kadar her yerde kredi kartı geçiyor ve mobil pos cihazları var. Tek kuruş nakit bile gereksiz.

Stockholm uçuşları genelde Arlanda hava limanı üzerinden yapılıyor. Arlanda, Stockholm merkeze bir miktar uzak ama ulaşım imkanları çok geniş. Stockholm içi tüm ulaşım SL card ile yapılıyor. Bu kart, İstanbul Kart’a benzer bir Rfid kart. Toplu taşımadan faydalanmak için almak gerekiyor çünkü tekli biletler bunlara göre epey pahalı. Arlanda hava limanındaki turist ofisinde SL card satışı ve yüklemesi yapılıyor. Aynı yerden ücretsiz turist haritasını da almakta fayda var çünkü harita çok çok iyi hazırlanmış. Arlanda hava limanının hemen çıkışında Flybusarrna otobüsleri doğrudan şehir merkezine gidiyor ancak bunlarda Sl Card geçmiyor. SEK ya da kredi kartı ile ödeme yapmak mümkün. Tek yön 150 SEK diye hatırlıyorum. Stockholm’e gidişlerde ben, Arlanda Hava Limanı’nda SL Card’ı 3 günlük ya da 1 haftalık sinirsiz olarak doldurmayı tercih ediyorum. Bunu  öneririm. 3 günlük sınırsız yolculuk 230 kron iken 7 günlük sınırsız yolculuk 300 kron. Ben ilk aldığım kartı halen sakladığımdan Sl Card’ın kendi fiyatını hatırlamıyorum.

Arlanda hava limanından SL card ile Stockholm merkeze gitmek mümkün. Bunun için hava limanının hemen çıkışında 5 numaralı duraktaki 583 Marsta Station otubüsüne binip son durak olan Marsta’da inip, oradan da hemen J36 treni ile Stockholm T Centralen’e yani merkeze varmak mümkün. SL card ile yapılan bu ulaşım totalde Flybusarrna’dan daha hızlı. 1 saat gibi bir surede merkeze varılıyor.

Stockholm merkez tren istasyonu (T Centralen) her yere bağlanan bir ulaşım merkezi. Ancak otele eşya bırakmak vb. gerekmiyorsa geziye buradan başlamakta fayda var. İstasyonun çıkışından Old Town olarak da bilinen Gamla Stan’a gitmek mümkün. Gamla Stan turistik bir yer ve mimari açıdan çok güzel. Bilhassa kahve dükkanlarını öneririm. Keza hediyelik eşya dükkanları da bu bölgede. Gamla Stan’ın tam ortasında Nobel Museum bulunuyor. Nobel tarihine ilgi duyulması durumunda tavsiye ederim.

Stockholm’de gezilmesi gereken bölgeler Gamla Stan, T Centralen bölgesi, Vasastan bölgesi, Skeppsholmen, Djurgarden bölgesi ve zaman kalırsa da Langholmen. Stockholm coğrafi olarak da külterel anlamda da mükemmel bir şehir ve ayni mimari tüm bu bölgelerde göze çarpıyor. Tüm güzel yerler Gamla Stan’ın komşuluğunda 🙂

Müze olarak Fotografiska Museum, Nobel Museum ve National Museum’u sırasıyla tavsiye ederim. Fotografiska Museum’un içindeki cafe’nin efsanevi bir manzarası var. Fiyatlar da uçuk değil. Tavsiye ederim. Yine Skeppsholmen adasının sonundaki müze’nin restoranı da çok çok iyi bir manzaraya sahip. Buraların manzaraları, İstanbul’daki boğaz manzaralı çoğu restorandan çok daha güzel diye düşünüyorum.

Stockholm yemekler açısından zayıf ama göreceli olarak pahalı bir şehir. Hard Rock Cafe şehirdeki güzel mekanlardan biri ama diğer Hard Rock Cafe’lere oranla biraz vasat ve sönük. Yine de güzel. Kişi başı ortalama fiyat burada 350 SEK civarında. Ambiyansının yine iyi olduğunu söyleyebilirim. Yemekler de lezzetli.

İyi restoranlardan biri Pelikan Restaurant. Ama merkeze biraz uzak ve rezervasyon yaptırmak gerekiyor. Geleneksel yemeklerden geyik eti en güzel bu mekanlarda yapılıyor. Ama geyik etini çok da tavsiye etmem sanırım 🙂

İsveç’de somon meşhurdur ama somonları Norveç ile kıyaslanamaz. Esasen sorunca İsveç’in deniz mahsulleri meşhur ama daha Tuzla balıkçısından iyi deniz mahsülu sunan bir İsveç restoranı görmedim. İçlerinde en iyisi Pelikan Restorant.

Beef, steak tarzı şeyler için çok sayıda iyi yer var. Barbeque Steakhouse ve Fridays Cafe iki iyi örnek. İkisi de T Centralen’e çok yakın.

McDonald’s ve Burger King de çok çok yaygın ve bir iki menü hariç tüm ürünler dana etinden. Fiyatlar Stockholm ortalamasına göre çok çok uygun.

Stockholm, kahveleri ile dünyaca meşhur. Çok yaygın olan Espresso House da oldukça güzel bir mekan.
Tatlıları ise genel olarak pek önermem. Buraları çok arayacağınızdan eminim.

Stockholmde kış sporları için de çokça imkan var ama bunlar kış dönemi için. Yaz ya da baharda yapılabilecek en güzel şey yemyeşil adaları gezmek. Doğa tam anlamıyla eşsiz.

Stockholm yanılmıyorsam 2007 yılında dünyanın en yaşanır şehri seçilmişti. Şehirde eğitim ve kültür seviyesi çok çok yüksek. Hemen herkes İngilizce de biliyor. İsveç kültürü Alman kültürüne yakin ama İsveç bana göre biraz daha önde 🙂

Çocukların bir birey olarak yetiştirildiğini günün her anında görmek mümkün. Ancak çok önemli bir nokta kimsenin çocuğunu “ne şirinmiş” filan diye sevmemek gerekiyor. Ne yazık ki pedofili olarak bakılıyor ve çok sert tepki verirler.

Sözün özu İsveç’te Gamla Stan ve çevresindeki adalarda gezinmekte fayda var. Stockholm’un sembol bir yapıtı bildiğim kadarı ile yok. Genel olarak şehrin dokusu, doğası, insanları ve kültürü çok güzel.

Şimdiden iyi yolculuklar dilerim.